FoodOp

IoT baseret platform og vægte

Case story FoodOp

FoodOp har en vision om at bekæmpe madspild og hjælper til daglig kantiner, restauranter og hoteller med at måle og nedbringe deres madspild. Med FoodOp får kokken et digitalt værktøj, der kan måle madspild og gæsternes smagspræferencer, og så bruge disse indsigter til at optimere fremtidige menuer ud fra bl.a. sammensætning, mængder og klimaaftryk. 

Ideen udsprang grundet manglende viden om, hvor meget der blev spist af den mad, virksomheden Jespers Torvekøkken leverede til forskellige virksomheder. De ville derfor gerne opsamle data på, hvor meget der blev spist af de forskellige retter.

Ideen blev taget op i virksomheden FoodOp, som rettede henvendelse til os. Vi talte om forskellige løsningsmodeller, på konceptniveau. Først talte vi om et kamera, som kunne filme buffeter eller en ske, som kunne veje den mad, man øsede op på sin tallerken. Men det var vigtigt for FoodOp at selve løsningen og løsningsmodellen var anonym og ikke fjernede fokus fra menuen eller buffeten. Desuden var det også vigtigt at brugerne, altså gæsterne, var anonyme. Derfor fandt vi sammen frem til løsningen: en vægt med sensorer i, som står under serveringsfadet. Vægtene indsamler automatisk data på, hvor meget der bliver taget og spildt, for hver ret samtidig fungerer vægtene blot som en bordskåner.  

Gennem hele forløbet var brugervenligheden den primære designspecifikation, hvilket affødte en række interessante udfordringer. En af de første udfordringer var batteritiden, og her endte vi med et design, hvor batteriet holder i halvandet år. Et andet eksempel var, at de spisende gæster også skulle have glæde af løsningen og til det udviklede vi let aftagelige og magnetiske digitale displays, som viser brugerne, hvilken ret der står på vægtene, allergener, ernæringsindhold og CO2-aftrykket per ret.
Et tredje eksempel var, at designet skulle kunne holde til varme fade og indgå i et miljø med fødevarer. Ved at kombinere kompetencerne fra Move Innovations mekanik-, design- og konstruktionsafdeling og FoodOps vision udviklede vi et design, som levede op til design specifikationerne og i dag er løsningen med til at løse en af verdens største klimaudfordringer. 

Udviklinges processen

Vi har i Move Innovation været med fra starten, hvor vi var med til konceptudvikling. Gennem tiden har samarbejdet ændret karakter og FoodOp har løbende selv overtaget videreudviklingen af cloud- og backoffice delen. 

Move udviklede et app fundament, som FoodOp efterfølgende selv byggede videre på. Langsomt overtog FoodOp også softwaredelen, da de selv ansatte medarbejdere. Move Innovation agerer nu som udviklingspartner og supplere FoodOps udviklingsressourcer efter behov.

 

Står du også og skal udvikle eller videreudvikle et IoT produkt, kan vi også hjælpe dig! 

Få en gratis og uforpligtende snak om hvordan vi kan hjælpe dig!

Formålet med udviklingen 

Formålet med disse vægte med sensorer i er, at indsamle data om madspild og gæsternes smagspræferencer i kantiner, restauranter og hoteller, så de kan tilpasse deres menuer efter gæsternes smag, lave de rette mængder og finde inspiration til mere klimavenlige menuer. 

Madspild estimeres til at stå for 8-10% af den globale udledning af drivhusgasser og en stor del sker i kantiner, hvor 20-50% af det samlede råvareindkøb ender i skraldespanden. Dette vidner om, at det kan være svært at vide hvad gæsterne vil have, og hvor meget mad, der skal laves.

Med FoodOp får kokken et digitalt værktøj, der kan måle madspild og gæsternes smagspræferencer, og så bruge disse indsigter til at optimere fremtidige menuer ud fra bl.a. sammensætning, mængder og klimaaftryk.

 

Læs mere om FoodOp her 

Værktøjskassen

  • Asynkron programmering
  • Bluetooth modul
  • E paper display
  • Android app udvikling
  • BLE - Bluetooth Low Energy
  • Low power - selvom vægtene står og sampler 4 timer om dagen.
  • Design for manufacturing 
  • C++